Tłuszcze – to najbardziej skoncentrowane źródło energii w codziennej diecie. Ich obecność w jadłospisie pozwala nasycić organizm witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, tj. A, D, E, K, oraz dostarczyć wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT). Nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. z rodziny omega-3 (reprezentowane przez kwas α-linolenowy – ALA), nie są syntetyzowane przez organizm człowieka. Tym bardziej należy więc zadbać o ich obecność w całodziennym menu, ponieważ ich niedobór w organizmie człowieka prowadzi do groźnych konsekwencji zdrowotnych, szczególnie ze strony układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
Znaczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 dla zdrowia człowieka
W grupie nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 znajduje się nie tylko ALA, ale także kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz eikozapentaenowy (EPA). Pokrycie zapotrzebowania organizmu na powyższe kwasy tłuszczowe pozwala zadbać m.in. o:
- prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego (m.in. prawidłowa budowa błon komórkowych); dlatego obecność w diecie kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 jest szczególnie ważne u dzieci i młodzieży (niemowlęta otrzymują je wraz z mlekiem matki, natomiast wcześniakom zaleca się suplementację w podawanych mieszankach mleka);
- prawidłowy rozwój psychoruchowy dzieci;
- narząd wzroku (poprawa ostrości widzenia, wpływ na budowę siatkówki oka – m.in. stanowi budulec błon komórkowych pręcików i czopków);
- układ sercowo-naczyniowy.
Co więcej, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, w szczególności DHA, wykazują silnie przeciwzapalne działanie w organizmie. Ich właściwy poziom oraz odpowiednia proporcja z kwasami tłuszczowymi z rodziny omega-6, szczególnie w diecie kobiety w ciąży, pozwala zmniejszyć ryzyko przedwczesnego porodu, a także urodzenia dziecka o niskiej masie urodzeniowej. W literaturze można też znaleźć doniesienia, iż obecność kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 pozwala minimalizować ryzyko rozwoju alergii oraz atopowego zapalenia skóry (AZS) u dziecka.
Tłuszcze – to najbardziej skoncentrowane źródło energii w codziennej diecie. Ich obecność w jadłospisie pozwala nasycić organizm witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, tj. A, D, E, K, oraz dostarczyć wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe (WNKT). Nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. z rodziny omega-3 (reprezentowane przez kwas α-linolenowy – ALA), nie są syntetyzowane przez organizm człowieka. Tym bardziej należy więc zadbać o ich obecność w całodziennym menu, ponieważ ich niedobór w organizmie człowieka prowadzi do groźnych konsekwencji zdrowotnych, szczególnie ze strony układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
W dalszej części artykułu przeczytacie Państwo między innymi o:
- zapotrzebowaniu na kwasy tłuszczowe omega-3
- skutkach niedoboru
- wskazaniach do suplementacji i dawkach kwasów omega-3
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.