Wyzwania żywieniowe i nauki na przyszłość wynikające z pandemii COVID-19 to temat przewodni minionego VI Narodowego Kongresu Żywieniowego, zorganizowanego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB. Tegoroczny Kongres Żywieniowy, który odbył się w sobotę 23 października 2021 roku, był ważnym wydarzeniem dla wszystkich osób związanych z tematyką żywienia, budowania odporności oraz utrzymaniem zdrowia w tym szczególnym okresie, jakim jest pandemia COVID-19.
Organizatorzy tego wydarzenia online zaprosili do współpracy specjalistów ze świata nauki, przedstawicieli europejskich instytucji opiniotwórczych oraz doświadczonych dietetyków i kucharzy. Ich zadaniem było m.in. skuteczne dotarcie do społeczeństwa z aktualną, rzetelną wiedzą, jak zachować zdrowie poprzez prawidłowy styl życia w tym prawidłowe żywienie, odpowiednią aktywność fizyczną oraz dobrą kondycję psychiczną.
STAN ZDROWIA POLAKÓW GORSZY OD STANU ZDROWIA INNYCH EUROPEJCZYKÓW
W wykładzie inauguracyjnym dyrektor NIZP PZH – PIB dr hab. n. o zdr. Grzegorz Juszczyk podkreślił, że analiza danych o długości życia i umieralności mieszkańców Polski wskazuje na stagnację stanu zdrowia ludności Polski w ostatnim czasie. Przy wciąż pogarszających się wskaźnikach zdrowia Polaków w porównaniu z mieszkańcami większości innych krajów Unii Europejskiej uznał ten fakt za niepokojący. Wśród osób dorosłych w Polsce bardzo często występuje nadwaga i otyłość oraz ryzyko zaburzeń metabolicznych. Dane z badań przeprowadzonych w latach 2019–2020 wskazują na występowanie nadmiernej masy ciała u 68,9% mężczyzn i 48,2% kobiet. Otyłość stwierdzono u 16,5% mężczyzn i 16,2% kobiet. U badanych 41,7% mężczyzn i 56,1% kobiet często występowało ryzyko zaburzeń metabolicznych (oceniane na podstawie obwodu talii).
W dalszej części sesji merytorycznej uczestnicy kongresu poznali aktualne dane dotyczące sposobu żywienia i stanu odżywienia Polaków, które zaprezentowała dr Katarzyna Stoś z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB. W swojej prelekcji dr Stoś wymieniła najczęstsze błędy żywieniowe Polaków, do których należą: niewystarczające spożycie warzyw i owoców, duże i częste spożycie mięsa czerwonego (zwłaszcza wieprzowego) oraz przetworów mięsnych, a także zbyt duże spożycie soli. Ponadto Polacy zbyt rzadko jadają pieczywo pełnoziarniste i ryby.
Wyzwania żywieniowe i nauki na przyszłość wynikające z pandemii COVID-19 to temat przewodni minionego VI Narodowego Kongresu Żywieniowego, zorganizowanego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB. Tegoroczny Kongres Żywieniowy, który odbył się w sobotę 23 października 2021 roku, był ważnym wydarzeniem dla wszystkich osób związanych z tematyką żywienia, budowania odporności oraz utrzymaniem zdrowia w tym szczególnym okresie, jakim jest pandemia COVID-19.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.