Zawartość talerza wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasz organizm, ale także na mikroorganizmy w nim bytujące. Nieodpowiedni jadłospis, bogaty w produkty wysokoprzetworzone, może prowadzić do powstania dysbiozy jelitowej i powodować istotne komplikacje zdrowotne. Jakie są konsekwencje dysbiozy jelitowej? Jak jej zapobiegać i komponować posiłki dla zdrowia przewodu pokarmowego i, co za tym idzie, nas samych?
UDZIAŁ PRODUKTÓW WYSOKOPRZETWORZONYCH W DIECIE
Pomimo coraz większej świadomości zarówno dorosłych, jak i dzieci na temat istotności zróżnicowanej i zdrowej diety dla organizmu, wciąż zbyt mało osób stosuje się do zaleceń prezentowanych przez Państwowy Zakład Higieny (PZH) czy Światową Organizację Zdrowia (WHO), stosując je bardzo wybiórczo i okazjonalnie, zazwyczaj przez krótki okres, w reakcji na strach przed chorobą, wracając następnie do nieprawidłowych nawyków żywieniowych.
Zawartość talerza wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasz organizm, ale także na mikroorganizmy w nim bytujące. Nieodpowiedni jadłospis, bogaty w produkty wysokoprzetworzone, może prowadzić do powstania dysbiozy jelitowej i powodować istotne komplikacje zdrowotne. Jakie są konsekwencje dysbiozy jelitowej? Jak jej zapobiegać i komponować posiłki dla zdrowia przewodu pokarmowego i, co za tym idzie, nas samych?
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.