Drożdżaki z rodzaju Candida występują na całym świecie. Candida albicans – to gatunek grzybów wchodzący w skład naturalnej flory jelitowej u 40−80% zdrowych osób. Nie jest on gatunkiem dominującym, ale przy pewnych zmianach środowiskowych powodujących osłabienie funkcjonowania układu odpornościowego może nadmiernie się namnażać, powodując rozwój tzw. kandydozy (drożdżycy).
Grzyby z rodzaju Candida są najczęstszą przyczyną inwazyjnych zakażeń grzybiczych u ludzi, powodując infekcje, które mogą atakować praktycznie każdy narząd. Najczęściej jednak drożdżyca występuje w układzie pokarmowym, moczowym, rozrodczym, w ustach i na skórze.
Przyczyny kandydozy
Do czynników sprzyjających występowaniu drożdżycy zaliczane są m.in:
- niedobory witaminowe (przede wszystkim niedobory witamin z grupy B),
- maceracja naskórka związana z nadmiernym poceniem,
- mikrourazy skóry,
- zaburzenia hormonalne,
- otyłość, cukrzyca, ciąża,
- upośledzona odporność wywołana przez stosowanie antybiotyków (wyniszczających florę bakteryjną organizmu) lub leków obniżających odporność (np. leki immunosupresyjne, sterydy, leki stosowane w chemioterapii nowotworów),
- alkoholizm (zwiększa ryzyko drożdżycy pokarmowej),
- zabiegi inwazyjne, np. wszczepienie sztucznej zastawki serca lub długotrwałe cewnikowanie,
- nieodpowiednia dieta, tj. bogata w cukry proste, w mięso i mleko zawierające antybiotyki i hormony sterydowe, nadużywanie kawy, alkoholu i nikotyny1.
Drożdżaki z rodzaju Candida występują na całym świecie. Candida albicans – to gatunek grzybów wchodzący w skład naturalnej flory jelitowej u 40−80% zdrowych osób. Nie jest on gatunkiem dominującym, ale przy pewnych zmianach środowiskowych powodujących osłabienie funkcjonowania układu odpornościowego może nadmiernie się namnażać, powodując rozwój tzw. kandydozy (drożdżycy).
W dalszej części artykułu przeczytacie Państwo między innymi o:
- objawach kandydozy
- rodzajach testów diagnostycznych wykorzystywanych przy rozpoznaniu choroby
- formach leczenia i dietoterapii
- związanych z chorobą zaburzeniach układu immunologicznego
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.