Głównym zadaniem reakcji zapalnej w organizmie jest obrona organizmu przed szkodliwym działaniem środowiska spowodowanym np. infekcją bądź ekspozycją na toksyny lub zanieczyszczenia. Proces zapalny poprzez aktywowanie odpowiedzi ze strony układu immunologicznego umożliwia eliminację negatywnego czynnika i naprawę tkanek. Stan zapalny może zostać wywołany przez infekcje wirusowe i bakteryjne, jak również urazy lub reakcje alergiczne. Niestety, jeśli utrzymuje się on dłuższy czas (przewlekły stan zapalny), może być przyczyną wielu poważnych zaburzeń, które nieleczone mogą doprowadzić do chorób sercowo-naczyniowych, a także chorób autoimmunologicznych, a nawet nowotworów.
Niestety, z wiekiem ryzyko przewlekłego stanu zapalnego, stale rośnie, co jest związane z postępującymi procesami starzenia się organizmu i zmianami mu towarzyszącymi. Z jednej strony modyfikacje dietetyczne okazują się ciekawą strategią mogącą obniżyć ryzyko stanu zapalnego.
Głównym zadaniem reakcji zapalnej w organizmie jest obrona organizmu przed szkodliwym działaniem środowiska spowodowanym np. infekcją bądź ekspozycją na toksyny lub zanieczyszczenia. Proces zapalny poprzez aktywowanie odpowiedzi ze strony układu immunologicznego umożliwia eliminację negatywnego czynnika i naprawę tkanek. Stan zapalny może zostać wywołany przez infekcje wirusowe i bakteryjne, jak również urazy lub reakcje alergiczne. Niestety, jeśli utrzymuje się on dłuższy czas (przewlekły stan zapalny), może być przyczyną wielu poważnych zaburzeń, które nieleczone mogą doprowadzić do chorób sercowo-naczyniowych, a także chorób autoimmunologicznych, a nawet nowotworów.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.