Sezon na truskawki jest bardzo krótki, dlatego warto z niego korzystać dopóki kuszą nas swoim zapachem na straganach. Jak się okazuje spożywanie truskawek to nie tylko przyjemność.
Przeprowadzono badania z udziałem 17 osób ze zdiagnozowanym zwyrodnieniem stawów i otyłością. Losowo dobrano ich do grupy przyjmującej przez 12 tygodni odtworzony liofilizowany sok truskawkowy (50g/dzień) lub napoju kontrolnego. Zmierzono odczucie bólu za pomocą kwestionariusza Visual Analog Scale for Pain (VAS Pain), Measures of Intermittent and Constant Osteoarthritis Pain (ICOAP) oraz kwestionariuszy oceny niepełnosprawności (HAQ-DI), Health Assessment Questionnaire-Disability Index (HAQ-DI). Markerami stanu zapalnego i degradacji chrząstki były IL-6, IL-1β i metaloproteinaza macierzy (MMP)-3. Wszystkie z wymienionych wskaźników były istotnie niższe niż w grupie kontrolnej, która nie przyjmowała soku z truskawek. Włączenie truskawek do diety zmniejszyło stały, przerywany i całkowity ból. Nie zauważono wpływu na stężenie białka C-reaktywnego, glukozę i stężenie lipidów we krwi. Truskawki więc wykazały działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne u otyłych dorosłych ze zdiagnozowanym zwyrodnieniem stawu kolanowego1.