Po czym poznać, że trudności zgłaszane przez pacjenta wymagają podjęcia terapii psychologicznej i/lub farmakoterapii? Jak rozpoznać, że dany pacjent jest w grupie ryzyka i mogą rozwinąć się u niego zaburzenia odżywiania? Tekst prezentuje wskazówki przydatne podczas wywiadu dietetycznego pogłębionego w kierunku rozpoznania najczęstszych problemów psychologicznych, z jakimi może spotkać się dietetyk − zaburzeń odżywiania.
Zachęcam, aby podczas zbierania wywiadu wyjść poza schematy myślenia o zaburzeniach odżywiania. Często przyjmujemy błędne i ograniczające założenia, np. że osoba chorująca na anoreksję musi mieć niedowagę czy że wymioty następują po epizodzie objadania się. W poniższym tekście zachęcam, aby skoncentrować się na objawach, które występują zarówno u pacjentów zmagających się z zaburzeniami odżywiania, jak i u osób, które nie spełniają kryteriów zaburzeń, ale których sposób odżywiania się grozi rozwinięciem choroby.
Oczywiście, postawienie diagnozy psychiatrycznej nie jest zadaniem dietetyka, jednak informacje zebrane podczas wywiadu mogą pozwolić specjaliście żywienia lepiej zrozumieć, z jakiego rodzaju trudnościami zmaga się pacjent i zachęcić go do podjęcia kompleksowej i niezbędnej pomocy.
Zbierając wywiad, warto zbadać poniższe zagadnienia.
Czy pacjent ma napady objadania się?
Napady objadania się mogą występować w kilku zaburzeniach odżywiania: bulimii, anoreksji bulimicznej, zaburzeniach odżywiania z epizodami niekontrolowanego objadania się (binge eating disorder, BED) oraz w kompulsywnym objadaniu się (compulsive overeating).
Napad objadania się − to sytuacja, w której osoba pod wpływem wewnętrznego przymusu, z poczuciem braku kontroli nad czynnością jedzenia, pochłania w krótkim czasie znaczne ilości pokarmu. Podczas napadu osoba je szybko i niedbale, niekiedy nie zwraca uwagi na to, co spożywa lub nie pamięta, jakie produkty zjadła. Kontynuuje jedzenie pomimo sytości, bólu żołądka, mdłości z przejedzenia. Napady objadania się są poważnym objawem, nawet jeśli zdarzają się raz w tygodniu lub rzadziej.
Pamiętajmy, że dla zdecydowanej większości osób objawy zaburzeń odżywiania (ZO) są wstydliwe i upokarzające. Pacjent może ze skrępowaniem mówić o swoich trudnościach. Delikatne, ale rzeczowe pytania mogą być dla niego pomocne np.:
- Czasem osoby, które zgłaszają się na konsultacje, mówią o tym, że zdarza się, iż tracą kontrolę podczas jedzenia i pomimo uczucia sytości czy wręcz mdłości z przejedzenia nie są w stanie przestać jeść. Czy ma lub miała pani podobne doświadczenia?
Po czym poznać, że trudności zgłaszane przez pacjenta wymagają podjęcia terapii psychologicznej i/lub farmakoterapii? Jak rozpoznać, że dany pacjent jest w grupie ryzyka i mogą rozwinąć się u niego zaburzenia odżywiania? Tekst prezentuje wskazówki przydatne podczas wywiadu dietetycznego pogłębionego w kierunku rozpoznania najczęstszych problemów psychologicznych, z jakimi może spotkać się dietetyk − zaburzeń odżywiania.
W dalszej części artykułu przeczytacie Państwo między innymi o:
- symptomach jakie mają miejsce podczas wywiadu z pacjentem, sugerujących konieczność konsultacji z psychologiem lub psychiatrą
- sposobach prowadzenia rozmowy, która pomoże we właściwej diagnozie
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.