Owoce jagody, borówki i żurawiny od wieków goszczą na naszych stołach. Ich prozdrowotne działanie jest doceniane przez wielu dietetyków oraz osoby dbające o codzienną zdrową dietę. W literaturze znajduje się wiele opisów ich oddziaływania na organizm człowieka.
Przypisuje się im między innymi właściwości hamujące rozwój chorób cywilizacyjnych oczyszczanie organizmu z toksyn i bakterii. Stymulują układ immunologiczny korzystnie wpływając na odporność organizmu. Zapobiegają wielu chorobom, ale również pomagają organizmowi w regeneracji po przebytych infekcjach lub zatruciach.
Na rynku - obok soków, dżemów i koncentratów pojawiły się także pasty, które poprzez proces powstawania oraz niewzykłe właściwości zostały włączone na stałe do diety wielu osób.
Jagoda czarna leśna – obniża poziom cukru we krwi, oczyszcza organizm, zapobiega zaparciom i biegunkom. Korzystnie wpływa na ochronę oczu. Zawiera wiele antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, produkcja past odbywa się w cyklu zamkniętym bez dostępu tlenu w procesie wytwarzania. Oznacza to, że składniki jagody zawarte w paście LiQberry nie są utlenione, a działanie antyoksydantów rozpoczyna się dopiero po spożyciu pasty już w organizmie człowieka. Dzięki temu zyskujemy silniejszą ochronę przed wolnymi rodnikami.
Borówka czerwona – brusznica oraz żurawina mają podobne działanie odkażające i przeciwbakteryjne. Borówka silniej oddziałuje na jakość i elastyczność włosowatych naczyń krwionośnych oraz wspiera organizm przed infekcjami wywołanymi przez czynniki zewnętrzne. Żurawinie przypisuje się dobroczynny wpływ na niektóre układy organizmu kobiet.
Pasty LiQberry powstają z owoców dzikorosnących roślin leśnych.
Jagoda czarna, borówka i żurawina zaliczane są do grupy owoców soczystych i mięsistych. Są to owoce zamknięte, niepękające, rozsiewane zwykle przez zwierzęta, które zjadają je ze względu na soczystą owocnię. Owocnia ulega w organizmie strawieniu, natomiast nasiona przechodzą przez przewód pokarmowy bez utraty zdolności do kiełkowania.
Większość z nas zapomina, że pestki to po prostu nasiona, czyli zawiązki nowego organizmu. Zawierają zatem wszystkie pierwiastki niezbędne do rozwoju nowej rośliny w skondensowanej formie. Są zasobne w bardzo wartościowe substancje odżywcze, minerały i witaminy.
W organizmie ludzkim, tak jak w przypadku zwierząt, strawieniu ulega owocnia (miąższ) i częściowo skórka. Zawartość nasion podczas spożywania całych owoców w procesie trawienia jest więc niedostępna dla organizmu człowieka.
Proces technologiczny produkcji past LiQberry wspomaga hydrolizę i uwalnia wolne formy bioflawonoidów i kwasów chlorogenowych. Podczas procesu przebiegającego w wysokim ciśnieniu, struktura pestki oraz struktury komórkowe są rozrywane, a zawarte w nich mikroelementy przechodzą w formę pasty. Dzięki temu spożywając pasty LiQberry organizm ludzki jest wstanie przyswoić więcej minerałów i witamin niż w przypadku spożywania surowych owoców.
Zjedzenie 1 łyżki stołowej odpowiada przyswojeniu takiej ilości składników jak przy zjedzeniu około ¾ szklanki surowych owoców. Dzięki temu możemy powiedzieć, że pasty to jeden z niewielu produktów, których spożycie daje więcej niż spożywanie surowych owoców.
Pasty mają postać gęstego sosu, który można rozpuścić w wodzie i spożywać jako owocowy napój. Można stosować jako polewę do ulubionych dań na przykład naleśników, gofrów czy placuszków. Sprawdzą się jako składnik koktajli i musów. Można je dodawać do jogurtu lub musli czy kaszki.
Mogą ją stosować wszyscy niezależnie od wieku. Jest dogodna dla diabetyków, gdyż ma niski indeks glikemiczny i zawiera tylko 8 gram węglowodanów na 100 gram pasty, w tym tylko 5 gram naturalnie występujących w owocu cukrów.
Do produkcji 100 gram pasty wykorzystano aż 300 gram owoców.
Pasty są jednoskładnikowe. Zawierają tylko dzikorosnące owoce: jagody czarnej, żurawiny bądź borówki czerwonej. Nie zawierają żadnych dodatków czyli konserwantów, polepszaczy smaku czy zagęszczaczy.