Podróż jest sporym wyzwaniem dla osób, które dbają o to co jedzą, głównie ze względu na dostępność na ogół spożywanych produktów, łatwość ich przechowywania lub transportowania. Warto także zadbać o to, aby w podróży nie spożywać rzeczy, które obciążą żołądek.
Sałata z arbuza, dobrej fety i orzechów pistacjowych
- 2 plastry arbuza
- 1/3 kostki dobrego sera feta
- łyżeczka kaparów
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- garść obranych orzechów pistacjowych
- ½ łyżki miodu
- odrobina sosu sojowego
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- opcjonalnie kilka listków bazylii
Arbuza obieram i kroję na kawałki. Orzechy rozkruszam lekko i podprażam na patelni. Fetę rozkruszam w palcach bezpośrednio na pokrojonego arbuza, dodaję kapary, pieprz, sos sojowy, orzechy, oliwę i miód. Ciekawie smakuje z drobnymi listkami greckiej bazylii albo mięty. Całość pakuję do pojemnika i zabieram ze sobą.
Gruszkowy deser czekoladowy
- 2 łyżki zmiażdżonych migdałów
- 1/2 łyżki oleju kokosowego
- 1 średnia gruszka
- maleńka szczypta czerwonego pieprzu
- szczypta różowej soli
- szczypta utartej skórki z limonki
- łyżka rozgniecionych
- prażonych ziaren kakaowca
- 4 czubate łyżki kakao
Wszystkie składniki po kolei wkładam do miski, gruszkę obraną i poszatkowaną na bardzo drobno – choć nie zmieloną i mieszam dokładnie. Powinien mieć konsystencję gęstego, choć lekkiego kremu.
Świetnie czuje się w słoiku albo w niewielkim bento w podróży.
Kolorowe spring rolls
- 1/2 łyżki klarowanego masła
- łyżka nerkowców rozgniecionych w moździerzu
- sałata rzymska - duże 3 liście
- mango - gruby plaster
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta różowej soli
- utarta skórka z cytryny – szczypta
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- kurkuma szczypta
- 4 papiery ryżowe
- sos sojowy Tamari
Liście sałaty rzymskiej myję, wycinam najgrubszą część łodygi i szatkuje je na kawałki. Plastry mango obieram ze skóry i kroję na średniej wielkości paski. Nerkowce rozgniatam delikatnie w moździerzu, cytrynę wyparzam ze skórką.
Na woku rozgrzewam masło, wrzucam poszatkowaną kapustę i smażę mieszając. Dodaję pokrojone mango, szczyptę pieprzu i różowej soli. Podsmażam solidnie aż kapusta będzie miękka i chrupiąca, dodaję utartą skórkę z cytryny i wyciskam trochę soku bezpośredni na patelnię. Na koniec szczypta kurkumy, rozgniecione orzeszki i dobrze mieszam.
Zestawiam woka z ognia i przygotowuję papier ryżowy.
Na duży talerz z rantem wlewam ciepłą wodę i moczę papier ryżowy aż będzie całkowicie miękki.
Przekładam na drugi talerz, wkładam do środka trochę farszu z woka na część znajdującą się na dole robiąc 5 cm odstęp. Zawijam od dołu, potem oba boki i zwijam już po całości, robię to w miarę ciasno, można też związać np. kawałkiem grubego szczypioru. Układam w pojemniku, zabieram ze sobą sos sojowy i chusteczki.
Świeże sticks z warzyw z sosem orzechowym
- 3 młode marchewki
- 4 ogórki gruntowe
- seler naciowy
- serca sałaty rzymskiej
- fenkuł
- 2 płaskie łyżki masła orzechowego
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- płaska łyżeczka miodu
- woda
Warzywa myję, skrobię lub obieram i kroję na części. Liście z serc sałaty rzymskiej osuszam i układam z pozostałymi warzywami w pojemniku z pokrywką. Masło orzechowe mieszam z miodem, wyciśniętym sokiem z limonki i odrobiną wody, tak by powstał gęsty sos. Przekładam go do słoiczka i zabieram z warzywami.
Zielone kanapki z rukwią wodną, awokado i pachnącym ogórkiem
- 2 kromki dobrego, razowego chleba
- garść chrupiącej rukwii wodnej
- ½ dojrzałego awokado
- plasterki świeżego ogórka
- plasterki rzodkiewek
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
Chleb smaruję obficie zielonym awokado – obie kromki. Do środka wkładam garść rukwii wodnej, świeżego ogórka, rzodkiewki, doprawiam pieprzem i solą, owijam papierem śniadaniowym i związuję kolorowym sznurkiem. Takie kanapki fajnie smakują z dodatkiem kiszonej marchewki. Można też zjeść z garścią pomidorków koktajlowych.
Komentarz dietetyka:
W podróży warto zadbać o to, aby posiłki były jak najbardziej pożywne. Dodatek migdałów i imbiru (np. woda z plasterkami imbiru) sprawdzą się w przypadku nudności. Nudności mogą być spowodowane przez niedobory witaminy B6, dlatego menu zawiera jej optymalną ilość. Niewielkie posiłki zapobiegną nadmiernemu obciążeniu żołądka. Do picia polecamy wodę, niesłodzoną herbatę, rumianek. Warto unikać napojów gazowanych, a posiłki jeść powoli, co zapobiega połykaniu nadmiernej ilości powietrza i dolegliwościom żołądkowo-jelitowym.
Bilans diety:
- Energia: 1875 kcal
- Białko: 61 g
- Tłuszcz: 95 g
- Węglowodany: 224 g
- Magnez: 575 g
- Witamina A: 2665 mcg
- Witamina E: 14,3 mg
- Witamina B1: 1,2, mg
- Witamina B2: 1,4 mg
- Witamina B6: 1,7 mg
- Witamian C: 141,32 mg