Otyłość, określana jako nadmierne nagromadzenie tłuszczu i przerost tkanki tłuszczowej w organizmie, jest przewlekłym schorzeniem, którego podstawową przyczyną okazuje się brak równowagi pomiędzy balansem energetycznym diety i nadwyżką spożywanych wraz z pokarmem kalorii. Nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka dla zaburzeń metabolicznych, które nieleczone mogą doprowadzić do powstania chorób przewlekłych, jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów3.
Mając na uwadze, że otyłość jest narastającym problemem zdrowotnym na całym świecie, jak również jednym z czynników predysponujących do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy24, istnieje konieczność opracowania skutecznych strategii dietetycznych, które mogłyby przyczynić się do redukcji wagi i jednocześnie pomóc w leczeniu powikłań związanych z nadmierną wagą ciała.
Otyłość, określana jako nadmierne nagromadzenie tłuszczu i przerost tkanki tłuszczowej w organizmie, jest przewlekłym schorzeniem, którego podstawową przyczyną okazuje się brak równowagi pomiędzy balansem energetycznym diety i nadwyżką spożywanych wraz z pokarmem kalorii. Nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka dla zaburzeń metabolicznych, które nieleczone mogą doprowadzić do powstania chorób przewlekłych, jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów3.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.