W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie składnikami odżywczymi, które będą mogły poprawiać wyniki sportowe poprzez zwiększenie zdolności metabolicznych, opóźnianie czasu wystąpienia zmęczenia, poprawienie przyrostu masy mięśniowej i skrócenie okresu regeneracji, zarówno u zawodowych sportowców, jak i osób trenujących rekreacyjnie. Do takich produktów można zaliczyć oleje zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, z których wytwarzane są suplementy diety, usprawniające procesy wyżej wspomniane.
Oleje – źródło tłuszczów
Spożycie olejów wiąże się z dostarczeniem wraz z dietą tłuszczów, będących dla organizmu źródłem energii (1g tłuszczu to 9 kcal), materiałem zapasowym w postaci tkanki tłuszczowej, a także jedną z barier chroniących układ ruchu przed uszkodzeniami mechanicznymi, które w świecie rywalizacji odgrywają ważną rolę. Co więcej, w tłuszczach rozpuszczalne są takie witaminy jak: A, D, E, K1.
W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie składnikami odżywczymi, które będą mogły poprawiać wyniki sportowe poprzez zwiększenie zdolności metabolicznych, opóźnianie czasu wystąpienia zmęczenia, poprawienie przyrostu masy mięśniowej i skrócenie okresu regeneracji, zarówno u zawodowych sportowców, jak i osób trenujących rekreacyjnie. Do takich produktów można zaliczyć oleje zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, z których wytwarzane są suplementy diety, usprawniające procesy wyżej wspomniane.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.