Camu camu, inaczej Myrciaria dubia – to roślina pochodząca z lasów deszczowych na obszarze Brazylii. Posiada lekko żółtawy miąższ oraz czerwoną do ciemnopurpurowej skórkę.
Jesteś tu:
Jesteś tu:
Camu camu, inaczej Myrciaria dubia – to roślina pochodząca z lasów deszczowych na obszarze Brazylii. Posiada lekko żółtawy miąższ oraz czerwoną do ciemnopurpurowej skórkę.
Fermentowanie żywności posiada długa tradycję, jest jedną z najstarszych biotechnologii wytwarzania produktów spożywczych o pożądanych właściwościach, takich jak wydłużony okres przydatności do spożycia oraz określone właściwości organoleptyczne10. Ludzie od najdawniejszych czasów wykorzystywali ten proces, aby w okresie nieurodzaju móc wykorzystać produkty żywnościowe. Starożytni Grecy, Egipcjanie, Rzymianie, a także Słowianie i narody Azji znali sposoby konserwowania roślin4.